zondag 2 november 2014

Stroom- en Gasverbruik Oktober 2014

Nog 1 maand totdat ons huidige energiecontract afloopt bij Energiedirect en wij overstappen naar BudgetEnergie: wat is de stand van zaken?

Op zich gaat het goed. Qua stroomverbruik zitten wij sowieso nog in de min. November kunnen we dus gebruik maken van onze elektrische kachels om het huis te verwarmen. Het gasverbruik is dit jaar natuurlijk helemaal top. Ondanks dat we een kleine baby erbij kregen in januari, hebben we toch fors minder hoeven te stoken. We zullen in 2014 zo'n kleine 20% minder gas verbruiken dan normale jaren. 
Wat wel opvalt is dat de zonnepanelen zo tegenvallen i.v.m. 2013. Ik weet niet hoe het kan, maar ze komen qua opbrengst waarschijnlijk zo'n 5% onder 2013 uit. 
Hebben meer mensen dit? Of ligt dit aan onze installatie? Als ik het vergelijk met zonnepanelen systemen hier uit de buurt, komt de lagere opbrengst wel overeen. Maar ik dacht dat het zo'n uitzonderlijk zonneschijnjaar was?

Samenvattend jaarverbruik in 2014 voor ons gezin met 2 kinderen, vrijstaand huis:
Stroom: 0 kWh
Gas: 1250 m3

2 opmerkingen:

 1. De opbrengst van je panelen is niet alleen afhankelijk van de zon maar ook van de temperatuur. Als het heel warm is dan neemt het rendement van de installatie af. Zonnepanelen presteren het beste op een zonnige maar niet te warme dag. Misschien ligt het daar aan? En misschien zijn je panelen vies? Je zou ze eens kunnen lappen, misschien zit er een laagje stof/pollen/vuil over. Dat zou een beetje verschil kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vervang je electrische kachels door 2 (of meerdere) split wandairco's. Deze kunnen namelijk ook verwarmen en hebben een COP* die kan oplopen tot wel 5.
  Even ter vergelijking: electrische kachels hebben een COP < 1
  Bijkomend voordeel: in de zomer kan je ook koelen.

  * Kan per merk erg verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen