vrijdag 1 augustus 2014

Beetje bij Beetje of Alles in 1

Na al het gespaar en gebuffer van de laatste tijd, komt nu de tijd om extra te gaan aflossen voor ons. 

We hebben een aflossingsvrij deel in onze hypotheek van € 25.000,- euro. De rente op dit deel is 4,95% en kost ons ongeveer € 60,- euro netto per maand. De rente staat vast tot 2021. Dus lossen we niets af, dan betalen we tot 2021 € 5000,- euro voor "niets". Vijf-Duizend-Euro!

Dat we moeten aflossen is zo duidelijk als wat, maar hoe dat precies aan te vangen?

Wat zullen we doen?
1. Alles in 1 keer rond 20 december elk jaar in de hypotheek kieperen?
2. Continu alles dat over is, overschrijven?

Ik denk dat het prettiger is om alles in 1 keer te storten.. Lekker feestelijk, 1 grote overschrijving.. 
Maar goed, continu kleine beetjes merk je dan weer niet. Dat schrijf je continu over, en voelt het niet zo als "een groot verlies" :)

Wat zou jij doen?

9 opmerkingen:

 1. een middenweg.. iets grotere, ronde bedragen sparen op aparte spaarrekening oid, en dan als dat bedrag bij elkaar is, overmaken. bijv 500 of 1000 euro oid, weet niet wat je max per jaar mag aflossen ?
  maar als je elke x wacht tot dec, betaal je de rest van het jaar al rente voor niets..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het in 2x doen, om idd ook voordeel te hebben van minder rente in de eerste helft van het jaar. Bijv na vakantiegeld en dan nog in dec. Veel vaker zou ik niet doen ivm administratieve rompslomp. Je moet toch elke keer weer controleren of de bank het goed afhandelt (helaas)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe het liever steeds een beetje, dan lukt het vaak makkelijker om uiteindelijk tot een hoger bedrag te komen en profiteer je maandelijks van de rente die je minder betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kleine beetjes, want op die manier betaal je zo min mogelijk rente...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kleine stapjes, scheelt veel rente. Het hypotheekbedrag zien verminderen is al feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was eigenlijk de rente door het jaar heen vergeten in dit verhaal. Het is inderdaad slimmer om continu af te lossen omdat je dan sneller in rente daalt.. Stom eigenlijk dat ik daar niet aan gedacht heb..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook maar relatief. Als je de eerste keer het maximale aflost, dan krijg je ook maximale voordeel de komende 12 maanden. Welke je dus na 12 maanden weer kan inzetten voor de volgende aflossing.

   Oftwel, onder de streep maakt het weinig uit. Alleen periodiek aflossen voelt minder zwaar aan voor het budget.

   Verwijderen
 7. Wij doen dat 1x per jaar. In december. Dus net voor de "peildatum" voor de VRH en net het begin van een nieuwe "polisjaar" (we hadden hypotheek in november afgesloten).

  (De eerste keer dat we dus aflossen was 2x het maximale geweest in 1 kalenderjaar. Daarna moeten we sowieso een jaar wachten alvorens we weer kunnen storten.)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij lossen iedere keer kleine beetjes af. De kinderbijslag hebben we bijvoorbeeld niet direct nodig en gaat hoppetee naar de aflossing van de hypotheek.
  Eind december in één keer een groot bedrag aflossen vind ik minder aantrekkelijk, dan is het (voor m'n gevoel) zo'n enorm bedrag dat de deur uit gaat.
  In de afgelopen weken iedere keer een kleine aflossing gedaan en zo ongemerkt € 1000.- afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen