maandag 10 februari 2014

Spreadsheet 2014

Sinds begin dit jaar gebruiken wij een nieuwe, eenvoudige spreadsheet:

In de eerste kolom al onze maandelijks terugkerende uitgaven. In de tweede kolom de lopende maand qua bedragen, in de derde kolom, de basisbedragen.

"Saldo bankrekening" zijn onze inkomsten, vervolgens gaan vaste en variabele uitgaven eraf en blijft er een spaarsaldo over.

Het werkt voor ons heel simpel. Zodra de salarissen, kinderopvang en hypotheekrente zijn gestort, begint de maand en zien we direct wat er gespaard kan worden.

Vroeger verwerkten wij ook onze jaarlijkse lasten in de spreadsheet, maar dat was verwarrend. Dan werd er elke maand bijvoorbeeld 1/12 deel van de gemeentelasten begroot, maar niet afgeschreven.
Hierdoor bleef er geld op de lopende rekening staan en ging het niet naar de spaarrekening.

We hebben er nu voor gekozen al onze jaarlijkse lasten op te tellen (2500,- euro) en deze op een aparte spaarrekening in 1 keer te storten. Zo hebben we altijd genoeg geld achter de hand voor de jaarlasten (autoverzekering/gemeentelasten/e.d.)

Werk jij ook met een dergelijke spreadsheet?
Of meer met een jaarbegroting?

1 opmerking:

  1. Hier werken we met een spreadsheet met zowel een maandplan als jaarplan. Sinds eind vorig jaar, dus het is zich nu aan het uitkristalliseren (wat werkt wel, wat werkt niet). Op dit moment vrij rommelige spreadsheet. Die van jou ziet er heel duidelijk uit!

    Wij storten ook maandelijks een bedrag voor een aantal jaarlasten op een aparte spaarrekening. Inderdaad zo heb je altijd genoeg geld achter de hand voor de jaarlasten!

    Succes vandaag met de i.ng!

    BeantwoordenVerwijderen