dinsdag 8 oktober 2013

Kinderdagverblijf kosten

Onderstaande is puur ter info: je wordt er niet rijker van, er zit geen tip aan vast, je bespaard er niets mee ;)

Momenteel betalen wij voor onze zoon voor 3 dagen kinderopvang 855,- euro per maand. We krijgen van de staat een toeslag 387,- euro, dus netto betalen we 468,- euro.

Als de kabinetsplannnen doorgaan, komt er in 2014 meer geld vrij voor kinderopvang in de vorm van een verhoging van de toeslag. In ons geval zal dat ongeveer gaan om 12,- euro meer toeslag per maand.
Per 2014 betalen we dan 456,- euro netto voor 12 dagen opvang per maand.

Begin van volgend jaar verwachten wij ons tweede kindje, die ook 3 dagen naar de opvang gaat. Dit gaat ons dan totaal 615,- euro netto per maand kosten (voor 2*12 dagen opvang per maand).

En dat vind ik veel geld. Heel. Veel. Geld. Er is geen manier voor ons om dat te verminderen. Enerzijds omdat we onze familie niet willen opzadelen met de oppas, anderzijds omdat de kids ook wat leren op de dagopvang. Daarnaast verdienen wij per werkdag nog altijd meer dan dat opvang netto kost.. Kortom we zitten er aan vast!

Soms ben ik wel eens jaloers op die tweeverdieners waarvan de kinderen altijd naar oma/opa gaan. Die sparen dus 600,- euro netto in de maand uit (das 7.200,- netto pj).. Wat een geld..

2 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad een flinke kostenpost. En je kent niet toevallig mensen met wie je zelf een kinderopvangsysteem kunt opzetten?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad heel veel geld. Gelukkig duurt deze situatie niet zo lang: over een jaar zit je zoon op school (en BSO is goedkoper). En over 4 jaar is ook je kleintje op school.
  Ik vond het ook heel veel geld (ik had maar 1 kind, maar ook maar 1 salaris, papa deed niets), maar heb die tijd ook best overleefd. Ook de tijd dat je met tweedehands spullen makkelijk alles kan kopen en verkopen. Nu m'n zoon puber is, ligt dat weer iets lastiger. Elke leeftijd heeft z'n voors en tegens.
  En blijf uitkijken en nadenken over alternatieven: buurkinderen die op kunnen passen, zelf je tijden anders indelen, een kinderpool maken met een vriendin of buurvrouw, een jaar weekend dienst werken zodat je meer dagen door de weeks zelf op kan pakken,...... ik weet niet wat er voor jullie werkt, maar je ogen openhouden levert soms verrassende en leuke zaken op.

  BeantwoordenVerwijderen