maandag 22 juli 2013

Leefgeld

Wij werken allebei en hebben allebei ongeveer hetzelfde salaris. Vroeger werden beide salarissen op ieders priverekening gestort en vervolgens boekten we ieder een vast bedrag over naar de gezamenlijke rekening.
Van de gezamenlijke rekening werden dan een aantal vaste lasten betaald, niet allemaal. Ieder had bijvoorbeeld een eigen afschrijving zorgverzekering, mijn vrouw een telefoonabonnement, ik een uitvaartverzekering e.d.

We regelen het nu bijna een jaar andersom, en naar volle tevredenheid. We krijgen allebei "Leefgeld" of een soort van salaris.

Wat hebben we gedaan:
- Alle inkomsten en uitgaven omgezet naar 1 rekeningnummer; alle lasten worden automatisch afgeschreven en salaris bijgeboekt. Deze rekening heeft geen pas of opname-mogelijkheid
- Berekening gemaakt van alle maandelijkse (en jaarlijks te betalen) vaste lasten.
- Bepaald hoeveel we, na aftrek van deze vaste lasten, willen sparen voor onszelf, kinderen en uitjes. Dit spaarbedrag wordt automatisch overgeschreven naar 3 spaarrekeningen.
- Een boodschappenrekening geopend voor supermarktaankopen
- Het geld dat na aftrek van vaste lasten, sparen en boodschappen overblijft, gedeeld door 2 personen als leefgeld/salaris naar onze privé-rekeningen teruggeboekt.

En dat werkt perfect!
- Hiermee heb je de zekerheid dat alle vaste lasten gewoon betaald worden (mits je alle lasten goed in kaart brengt)
- Hiermee geef je jezelf een boodschappenbudget.
- Hiermee spaar je gegarandeerd.
- Met het leefgeld heb je ook een stuk vrijheid en rust. Er wordt niets meer van jouw leefgeld afgehaald per maand dan je zelf wilt uitgeven.

Kort samengevat:
Rekening 1: Vaste lasten betaalrekening, zonder opnamemogelijkheid/pas, waarop salaris binnenkomt
Rekening 2: Boodschappenrekening, met pas, hierop stort je maandbudget boodschappen.
Rekening 3: Leefgeld betaalrekening, met pas.

Spaarrekening 1: Vaste spaarrekening
Spaarrekening 2: Kinder spaarrekening
Spaarrekening 3: Leefgeld spaarrekening.

Voor ons werkt het, misschien voor jou ook ?4 opmerkingen:

 1. Nee, voor ons gewoon 1 rekening, dat scheelt weer in de kosten. Daarnaast heb ik een excel gemaakt met daarin precies wat we waarvoor gebruiken.
  Werkt uitstekend, we weten wat ons maandbudget voor de boodschappen e.d. is en de rest blijven we gewoon vanaf. Leefgeld voor andere dingen hebben we niet, er gaat zoveel mogelijk naar extra aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!
   Zo kan het inderdaad ook en is zeker goedkoper qua bankkosten.
   Succes met de extra aflossingen.

   Verwijderen
 2. Wij hebben sinds kort ook zo'n systeem en zijn er ook erg tevreden mee. Hier alleen twee rekeningen (één voor de salarissen en vaste lasten en één voor boodschappen- en leefgeld). Spaarrekening voor de buffer en spaarrekening om mee af te lossen. We sparen nu alleen nog voor de buffer maar als die hoog genoeg is gaan we ook automatisch sparen voor een bepaalde aflossing per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen