woensdag 17 juli 2013

Gas en Stroomverbruik - deel 2

We zijn in twee jaar tijd van 3500 kwh naar 2500 kwh gegaan op jaarbasis.
Prijs per kwh is ongeveer 0,23 cent. 1000kwh*0,23 cent = 230 euro op jaarbasis bespaard.

Waar komt die 1000kwh o.a. vandaan:

1. Alle lampen in huis vervangen voor LED-lampen.
Wij hebben ongeveer 30 lampen in en om het huis (spotjes, eettafellamp, tuinverlichting, noem maar op) en die hadden bij elkaar een gemiddeld verbruik van 35 watt per stuk. Alle lampen hebben wij gedurende twee jaar vervangen en het hoogste wattage dat nu brandt is een buitenledlamp van 6 watt. De rest van de lampen zijn allemaal rond de 1.3 a 1.6 watt. De aanschafwaarde van LED-lampen is hoog, maar door goed de aanbiedingen in de gaten te houden kan je veel goedkoper uit zijn. Denk hierbij aan 1+1 acties bij de locale supermarkt, of een folderactie bij de K.antum.
Met deze bezuiniging heb je hetzelfde licht, maar dan 30% goedkoper in verbruik.

2. Sluipverbruik stoppen.
Je kan voor 0,89 cent bij de A.tion stopcontact-schakelaars halen. Deze plug je in je stopcontact en je stopt vervolgens de stekker van je apparaat (TV/Wasmachine/e.d.) daar weer in. Nu kan je met een druk op de knop het sluipverbruik van je apparaat stopzetten.
Wij hebben stopcontact-schakelaars op de Senseo, wasmachine, droger, tv, settop-box, vaatwasser, e.d.
Verder zijn tijdschakelaars handig. Hiermee schakel je bijvoorbeeld je internet-modem-router 's nachts uit, of zorg je dat je je buitenverlichting niet onnodig lang laat branden.
Haal ook alle opladers van telefoons, tandenborstels e.d. altijd uit het stopcontact.
Gouden regel is dat er zo min mogelijk apparaten met de stekker in het stopcontact moeten zitten.

3. Meterstanden bijhouden.
Begin met het bijhouden van je meterstanden. Kijk elke dag op je electrameter en je gasmeter wat de stand is op een vast tijdstip op de dag. Zo weet je wat je verbruikt hebt en kan je gaan nadenken hoe je verbruikspieken- of dalen tot stand zijn gekomen. Dan merk je opeens dat de droger wel erg veel stroom verbruikt, en een wasrek niet.
Elke dag bijhouden wat je vebruikt zorgt ervoor dat je minder gaat gebruiken.

Wordt vervolgd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten